A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karán a „szántóföldtől az asztalig” szemléletnek megfelelően kialakított Agrár- és Élelmiszertudományi Laboratóriumi hálózat működik. A három egységből álló szervezet a növényi és állati eredetű élelmiszer-alapanyagelőállítás teljes vertikumát átfogja. Szolgáltató tevékenysége mellett jelentős a kutatási aktivitása, továbbá részvétele a graduális és posztgraduális oktatásban, a szaktanácsadásban és a továbbképzésben.
A hálózat részeként az Élettani és Biokémiai Laboratórium mikotoxin analitikai és mikrobiológiai vizsgálatokat végez. Az Élelmiszer-, Mezőgazdasági Termék és Takarmány Minősítő Laboratórium tevékenysége kiterjed a beltartalmi jellemzők, továbbá a makro- és mikroelem tartalom meghatározására, a minták részletes fehérje- és zsírsav-analízisére. A Talajtani Laboratórium fő profilja talajfizikai paraméterek valamint talajminták és növényminták tápanyag- és toxikus elem-tartalom meghatározása. A hálózathoz tartozó laboratóriumok tevékenységüket az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány szerint végzik.