A tanszék mottója:
„Egységes szemlélet, komplex megközelítés a biztonságos takarmányozásért és egészséges táplálkozásért”
A Táplálkozástudományi és Termeléstechnológiai Intézeti Tanszék munkatársai az élelmiszerlánc három elkülönülő, speciális, de egymással mégis szoros egységet képező területén végeznek tudományos és oktató tevékenységet. Munkásságuk egységes szemléletben, komplex megközelítésben felöleli a klasszikus takarmányozási témáktól az alapanyag-előállításon és -feldolgozáson át egészen a fogyasztóig (táplálkozás) az élelmiszerlánc teljes vertikumát.
A műszaki munkacsoport feladata a mezőgazdasági termék-előállítás technológiáihoz kapcsolódó gépek, berendezések felépítésének, egyedi, és rendszer szintű működésének, valamint a precíziós mezőgazdaság technológiáinak oktatása; e technológiák gazdaságossági összefüggéseinek vizsgálata.
A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minősítésére kialakított laboratóriumban növényi és állati eredetű alapanyagok és feldolgozott termékek jellemzőinek fizikai és kémiai eljárásokkal történő leírása mellett lehetőség van a termékminőség érzékszervi vizsgálatára, valamint automatizálásra is lehetőséget adó másodlagos analitikai módszerekkel – NIR spektroszkópiás gyorsvizsgálattal, illetve az íz- és illatanyagok elektronikus szenzorsorokon alapuló vizsgálatával – történő elemzésére.
A tanszék kollektívájának profiljába tartoznak az egészséges táplálkozást és korszerű dietoterápiákat elősegítő interdiszciplináris kutatások is (pl. funkcionális élelmiszerek fejlesztése).